De ce-uri generate de moaștele Sfintei….

Sunt pe deplin conștient că noi, evanghelicii, vorbim adeseori superficial despre diverse aspecte ce țin de credința ortodoxă. E foarte la îndemână să luăm în derâdere ceea ce nu am înțeles, dar asta ne decredibilizează. Chiar dacă în cele din urmă ne vom exprima dezacordul, trebuie să depunem mai întâi eforturi pentru a înțelege despre ce este vorba. Altfel, vom rămâne la nivelul unui dialog frustrant al surzilor pentru că ortodocșii acționează, într-o manieră similară.

Sunt chiar dispus să afirm că există domenii ale credinței creștine în care avem de învățat de la ortodocși. Aici am putea menționa doctrina Sfintei Treimi sau doctrina despre dubla natură a lui Hristos. Nu ar trebui să neglijăm nici spiritualitatea răsăriteană. Ca să nu mai lungesc vorba, cred că modul cum abordăm teologia și spiritualitatea ortodoxă ar trebui să fie mult mai echilibrat și mai nuanțat.

Acestea fiind spuse însă, nu pot să nu mărturisesc că ceea ce se întâmplă an de an la Iași, la hramul Sfintei Parascheva, îmi produce multe nedumeriri și îmi ridică multe semne de întrebare. Pelerinajul la moaștele sfintei se desfășoară practic pe parcursul întregului an. În mod deosebit însă, pelerinii se revarsă înspre Iași în această perioadă din an, pentru că ziua de pomenire a Sfintei este pe 14 octombrie. CFR a anunțat deja că suplimentează trenurile. Anul trecut, oamenii au stat ore nenumărate la coadă, pe ploaie și pe frig, pentru a putea să se închine fugitiv la racla ce conține moaștele. Nu este timpul să fac aici un rezumat al vieții sfintei. Acestea sunt accesibile în mai multe locații. Oamenii vin aici, jertfesc mult cu speranța că vor fi ajutați. Fără niciun aer de superioritate, mă cuprinde mila când îi privesc. Mă cuprinde mila și mă întreb:

De ce nu li se spune oamenilor că între Dumnezeu și oameni există un singur Mijlocitor? Lucrarea lui a fost încheiată, lucrarea lui este desăvârșită și lucrarea lui este suficientă. Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a asumat natura de om și o păstrează. A înviat ca om, în trup și ca om S-a înălțat în slavă. Este un fapt atât de glorios că la dreapta Tatălui, în locul cel mai înalt din universul nostru, pe treapta celei mai înalte autorități, se află un OM, OMUL Isus Hristos. Într-adevăr, avem nevoie de mijlocitor. La un moment dat, chiar Dumnezeu întreabă: „Cine ar îndrăzni să se apropie de Mine de capul său?” Dumnezeu nu a scos la bătaie mai multe locuri pentru această poziție, ci unul singur, iar acesta este deja ocupat. Sfinții au nevoie de mijlocirea Sfântului lui Dumnezeu ca noi toți, ca fiecare om ce se naște și trăiește pe pământul acesta.

De ce nu li se spune oamenilor că Dumnezeu nu poate fi obligat de noi să acționeze? Că nu El trebuie să asculte de noi, ci noi de El? Oamenii se duc la Sfânta Parascheva, trec prin toate ritualurile, sunt dispuși să jertfească (să călătorească, să stea ore fără număr la coadă, chiar și în ploaie, unii cu copiii de câteva luni!) în nădejdea că Îl vor îndupleca pe Dumnezeu să acționeze. Această înțelegere a lucrurilor este greșită din două considerente. Mai întâi, Dumnezeu nu trebuie și nici nu poate fi înduplecat (controlat!) prin ritualurile noastre. Rugăciunile ne sunt ascultate nu în baza meritelor pe care le-am câștigat sau le câștigăm noi, ci în baza meritelor câștigate de Hristos. Mai apoi, există riscul să credem că pocăința, transformarea  caracterului și a conduitei nu mai sunt necesare. Nu mai contează prea mult cum trăim și ce facem, atâta timp cât am îndeplinit ritualul corect și am depus suficient efort! Este falsa credință a evreilor care duc Chivotul Domnului pe câmpul de luptă, în speranța că îl vor obliga pe Dumnezeu să le dea biruința. Falsa credință că dacă templul Domnului e la Ierusalim, în ciuda refuzului lor de a se pocăi, Dumnezeu nu va da cetatea în mâinile babilonienilor. Falsa credință că obiectele sfinte, oasele sfinților, practicile, ritualurile și anumite locuri, Îl vor determina pe Dumnezeu să acționeze în favoarea noastră. Chiar dacă ar face-o, Sfântul Pavel arată clar: bunătatea lui Dumnezeu îndeamnă la pocăință, nu la practicarea mai vârtoasă a ritualurilor.

De ce nu li se spune oamenilor că suntem chemați să ne legăm de Dumnezeu, nu de sfinții sau darurile Lui? Dacă sfinții sunt capabili să ajute, să săvârșească minunile de care avem nevoie, atunci parcă nici nu mai simțim imboldul de a-L căuta pe Dumnezeu. Cu alte cuvinte, pierdem…esențialul. Dacă urmăriți interviurile cu oamenii care merg la hram, nu veți auzi Numele Binecuvântat al lui Hristos, ci al Sfintei. Nu va vorbi nimeni despre ajutorul dat de Hristos, ci despre cel dat de Sfânta. Dumnezeu, cu Evanghelia Sa au alunecat în uitare.

Biserica Ortodoxă e mulțumită de numărul mare de drept credincioși, care își așteaptă cu multă obediență rândul la raclă. Nu are nmic să le spună, nimic de corectat, de mustrat. Atâta timp cât nu s-au despărțit de maica biserică și, cu multă sârguință, practică ritualurile, totul e bine. Nu are nimic să le spună nici celor care, privind la ele, s-au scârbit mai întâi, după care s-au înstrăinat și se vor înstrăina tot mai mult, nu doar de practicile greșite ale ortodoxismului, ci de credința creștină cu totul.

Mai am la final o întrebare: de ce insistă Hristos să o găsească pe femeia care s-a atins de haina lui și a fost vindecată? Ca să poată să îi spună, ei și nouă tuturor, că nu atingerea hainei, ci „credința ta te-a mântuit!” Imediat mi se va spune că așa e și cu moaștele: drept credincioșii trebuie să aibă credință…Să le-o spună cineva și lor! Și să le spună că această credință trebuie să Îl aibă ca obiect pe Hristos, Sfântul lui Dumnezeu, nu pe Sfânta. Ce bine că după 14 octombrie, urmează 31!

(sursă foto: aici.)

moaste

Anunțuri

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s