7 hotărâri de an nou

Cei mai mulți dintre noi ne oprim zilele acestea să cugetăm. (Ce păcat că nu o facem mai des…)  Noul an vine, de fiecare dată, cu promisiunea unui nou început. Așa că facem promisiuni,  luăm hotărâri noi…Unii, decepționați de falimentele anilor trecuți așteaptă noul an cu o doză sporită de scepticism, iar alții chiar cu cinism. De ce să mai planifici, de ce să mai speri, când, privind la anul care a trecut, trebuie să apuci din nou mătura și fărașul și să cureți cioburile? Eu unul cred că a lupta și a spera sunt o datorie pe care o avem atâta timp cât trăim. Așa că stau, cuget și încerc să croiesc o cărare ceva mai dreaptă pentru noul an.

În cele de urmează, voi enumera câteva hotărâri pe care le-am luat. Proiectul vieții mele va fi însă mereu în lucru. Atâta timp cât…am viață. Înainte de a enumera hotărârile, aș mai pomeni o observație: deși trăiesc mereu cu senzația că îmi lipsesc lucruri, circumstanțe prielnice și altele, încep să îmi dau seama că mai toate necazurile sunt cauzate nu de ceea ce îmi lipsește, ci de ceea ce am și ar trebui eliminat. Să aruncăm deci peste bord tot ceea ce este în plus. Vorba aia, „englezească,” să călătorim ușor:

În concluzie:

  1. Elimină graba. Graba înseamnă superficialitate. De regulă, problema nu e lipsa timpului, ci umplerea excesivă a acestuia, cu chestiuni inutile și, în cele din urmă, dăunătoare.
  2. Elimină fragmentarea. Dacă vorbești cu cineva, fii prezent acolo. Învață să asculți cu adevărat o persoană. Nu uita că masa nu este timpul în care să butonezi celularul sau să vorbești la el.
  3. Nu mai gândi succesul în termenii cantității. Nu uita că poți să ai multe like-uri, dar să nu ai relații autentice. Nu uita că poți câștiga mulți bani, dar îi poți pierde pe cei dragi. Nu uita că poți deveni popular, dar îți poți pierde caracterul. Nu uita că poți să te impui și să îi controlezi pe alții, dar îți poți pierde controlul asupra propriei persoane. Succesul acesta e ceva foarte alunecos, pentru că ține de parte nevăzută a lucrurilor. De relația pe care o ai cu Dumnezeul nevăzut și de ceea ce se întâmplă cu omul tău lăuntric, la rândul lui nevăzut.
  4. Nu amâna. Dacă trebuie să confrunți pe cineva, fă-o azi. Altfel, relația poate degenera. Dacă trebuie să începi un proiect, nu analiza la nesfârșit avantajele și dezavantajele. Extrem de important: dacă simți imboldul de a te ruga într-o situație dată, nu amâna niciodată! Acolo unde ești, roagă-te!
  5. Nu te mânia. Din sutele și miile de mânieri din cei 34 de ani de până acum, nu a ieșit nimic bun. Absolut nimic. Doar că a trebuit să dau cu fărașul și apoi să dreg ce s-a mai putut drege.
  6. Nu bărfi. Smulge buruiana otrăvitoare fără milă din viața ta! Sunt atâtea alte lucruri bune cu care pot fi umplute conversațiile noastre.
  7. Nu te mai irosi în ceea ce nu are valoare. Viața e prea scurtă ca să te plimbi în sus și în jos pe FB. Natura e prea frumoasă, oamenii de lângă tine prea prețioși, cărțile prea însemnate, ca să le dai în schimbul netului de pe mobil.

Anunțuri

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la 7 hotărâri de an nou

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s