Protestez și…mă spăl pe dinți!

Articolul de ieri sublinia că rugăciunea trebuie împletită, zilele acestea, cu protestul. După cum mă așteptam, unii și-au manifestat încântarea, iar alții indignarea. Dintre cei indignați, mai mulți m-au întrebat dacă am ceva versete care să susțină participarea la protest. Ceva pasaje care să demonstreze că această participare la protest este „biblică.” Am evitat să dau curs unor astfel de provocări pentru că sunt fără rost. „Punerea problemei” într-un mod corect este esențială, dar astfel de întrebări vădesc încă de la început perspectiva deformată a celui care le formulează. În spatele unor astfel de întrebări stă o percepție mecanicistă, roboțească. Cei care pun astfel de întrebări au impresia că Biblia este un manual cu e voie și ce nu e voie. Mai concret:

Trebuie sau nu trebuie să mergem la protest? Hai să căutăm la litera p! Răsfoim și răsfoim….găsim păcat, prostie (!!!)…, pro- acuma trebuie să vină, că t-ul e imediat după s și ș, dar..nu mai vine. Nu am găsit niciun pasaj sau verset care să ne spună clar și răspicat că e trebuie să mergem la proteste. (Poate că unii ar fi în stare să fie mai specifici și să caute în Biblie și ordonanțe de urgență nelegiuite să vadă ce au de făcut.) Pentru că nu am găsit, rămânem acasă și, în loc să ne rugăm după cum cu mare emfază am declarat, îi vânăm pe frații care merg la proteste.

Dacă tot am fost întrebat despre Biblie și proteste, iată răspunsul meu. Cred că cele mai relevante în acest sens sunt cărțile profetice. Protestul profetic (să fie un pleonasm formularea aceasta?) nu ține doar de latura spirituală a lucrurilor, ci de toate aspectele vieții. Trimiși de Domnul profeții protestează împotriva dregătorilor, împăraților, din pricina unor probleme teribil de asemănătoare cu ale noastre: judecăți nedrepte, asuprire, violență, nesocotirea drepturilor văduvelor și orfanilor (vezi de pildă Mica 6:9-7:7).  Amos protestează la rândul lui cu privire la toate păcatele și nedreptățile, până când preotul și împăraul nu îi mai suferă glasul (Amos 7:10-17).

Pe lângă profeți, avem o mulțime de psalmi care se constituie ca o lamentație împotriva nedreptăților comise (vezi de pildă ps. 9, 10, 11, 12, 13, 14). Psalmiștii nu au spus  aceste cuvinte doar în taina odăiței, ci au simțit nevoia să le pună în scris. Generațiile care au urmat, au avut posibilitatea să protesteze, la rândul lor, prin intermediul acestor cuvinte. Probabil că psalmii confirmă cel mai clar teza mea de ieri. Aici protestul și rugăciunea se contopesc și devin una.

Ar mai putea fi date și alte exemple. Apostolul Pavel protestează împotriva abuzului din Filipi și își cere dreptul de cetățean roman.  Profetul Natan merge în fața împăratului David și îl confruntă cu abuzul comis. Dacă în cadrul celorlalte popoare împăratul era dictator și făcea ce dorea, în Israel, inclusiv împăratului trebuia să i se pună în vedere nelegiuirea.

Îmi plac tare mult și v. 8 și 9 din Proverbe: „Deschide-ți gura pentru cel mut, pentru pricina tuturor celor părăsiți. Deschide-ți gura, judecă cu dreptate și apără pe cel nenorocit și pe cel lipsit.” O țară întreagă stă să fie îngenuncheată înaintea unui om cu apucături dictatoriale. Nu protestăm pentru că nu suntem de acord cu cine știe ce subtilitate sau nuanță dintr-o lege fără importanță. Protestăm pentru că riscăm să alunecăm sub bocancul noroit și nenorocit al nelegiuirii, unde am stat deja atâta amar de vreme ca nație. E vremea când trebuie să deschidem gura!

Dacă citim Scripturile cu atenție, cu discernământ, vom găsi o mulțime de motive pentru a protesta în vremuri critice, ca acestea. Există nu doar versete care ne cheamă să deschidem gura, dar secțiuni întregi din Scriptură care respiră protestul. Care e versetul biblic?, te ia cineva tare. Eu prefer să îți arăt care sunt cărțile.

Altfel, cei apropiați știu că, în vremuri de pace, militez foarte ferm împotriva implicării pastorilor și a bisericilor în lupta și viața politică. Sarcina noastră este să răspândim Evanghelia. Vremurile acestea sunt însă, repet, vremuri critice. Dacă lucrurile merg în direcția indicată de noua putere politică s-ar putea ca, în curând, politica să se implice și să reglementeze viața pastorilor și a bisericii. Nu protestez pentru o formațiune politică, ci pentru libertate. Îmi e tare dragă! Aștept să se rezolve derapajul și să fiu lăsat să îmi văd mai departe de lucrul meu, adică de Evanghelie. (Ca anul trecut de exemplu!)

P.S.  Acest articol se dorește ca o încurajare pentru cei care protestează pașnic, civilizat, fără încrâncenare și violențe de orice fel. Dacă sunteți de părere că trebuie doar să ne rugăm, nu vă mai osteniți să comentați aici. O spun fără niciun fel de ironie: folosiți timpul pentru rugăciune. De ce să ne încrâncenăm și să ne mișcăm din sprâncene unii la alții?

Și încă ceva: scrie în Biblie că trebuie să ne spălăm pe dinți? Nu am găsit versetul, dar o voi face în continuare. Dacă nu, ca să folosesc cuvintele Bibliei apare „putregaiul în oase” și e de rău. Putregaiul sau corupția, că tot despre același proces e vorba. Cam ceva de genul trebuie făcut la nivel național. Un periaj zdravăn, până nu ne obișnuim cu duhoarea.

61737523

Anunțuri

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Protestez și…mă spăl pe dinți!

 1. Ion zice:

  Profeții acestia protestau impotriva capeteniilor poporului lui Dumnezeu.
  „Preotul și împăratul” poporului lui Dumnezeu nu-i mai sufereu glasul lui Amos. Caci atât imparatul cat si preotii copiilor lui Dumnezeu se ratacisera.
  Ioan botezătorul nu a strigat impotriva lui Pilat, ci impotriva lui Irod.
  Cu cei „de afară” erau altfel de lupte.
  Nici in Legamantul cel nou nu se schimbă lucrurile.
  Ce avem noi cu cei de afară? Zice Pavel.
  Ori nu cumva toți românii suntem copiii Domnului?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s