Facebook-ul și excesele bătrânești…

Cu toții ne-am făcut vinovați de anumite excese pe FB. Ne-am trezit bine dispuși într-o dimineață și ne-am gândit că toată lumea își dorește să vadă strălucirea uleiului din zacusca noastră de vinete. Sau am crezut că suntem primii care au ajuns într-un aeroport și beau cafă cu croissant, în timp ce așteaptă avionul.

Există o categorie de excese tipice tinereții: o trupă de adolescenți care își pozează teneșii în cerc; fete care își colorează unghiile cu 20 de culori diferite (noroc că în genere sunt doar douăzeci de degete….); tineri care stau la plajă și își pozează și postează nisipul dintre degetele de la picioare și inima pe care au desenat-o și care a pricinuit pătrunderea nisipului dintre degete; cursuri subliniate cu markerul la Starbucks și exemplele ar putea continua la nesfârșit.

Există însă și excese faceboociene ale bătrâneții. Excesele tinerilor te irită un pic, dar ești dispus să le treci cu vederea (nu pe toate!!). Chiar dacă de irită un pic mai tare, rămâi cel puțin cu speranță că odată cu trecerea timpului, persoana în cauză va acumula și ceva înțelepciune care îl va păzi pe el și pe semenii de pe FB de nereușitele postări. Ei, altcumva stau lucrurile cu excesele bătrânești.  Doamne peste 60 de ani care insistă să dovedească temeinic că plaja nu le creează nicio emoție. (Le asigur că ne creează nouă…) Se pozează într-o veselie pe malu mării și sprijinesc palmierii. Se filmează făcând jogging.  Toarnă nu nemiluita postări adânc-profunde, cum ar fi „când prietenii te părăsesc…rămâi singur.” Pun poze de prin toate locurile pe unde se perindă, inclusiv de pe la înmormântări. Cultivă pereți întregi cu versete rozosine, însoțite de trandafiri. La acestea se adaugă rețete de prăjituri, poze cu cârnați, rețete de slăbit, cure cu usturoi și eternele frunze de varză, neperisabile simboluri ale prospețimii.

Pe tineri îi mai ierți, că na, se tot caută și nu se mai găsesc. Încă nu-s copți, n-ai ce aștepta până la toamnă. Ce ne facem însă dacă toamna a venit, da roada înțelepciunii ba! Ce e de făcut, când înțelepciunea de-o viață îți dă ghes să te postezi pentru că…ești în fața casei și altceva mai bun nu ai de făcut. Un lucru e clar. Cel care a zis că bătrânețea e invetabilă, dar maturizarea opțională avea dreptate.

P.S. Să nu înțeleagă cineva că nu îmi sunt dragi cei mai în vârstă și interacțiunea cu ei pe FB. Unele greșeli sunt chiar simpatice. Problema e cu cei care insistă să se reverse peste malurile FB ca Nilul.

Anunțuri

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Facebook-ul și excesele bătrânești…

 1. Ma uimesc si pe mine acei barbati, unii chiar slujitori de la amvoane..care umbla cu kitschoase din astea..si au timp de consolat surori, femei in loc sa isi vada de nevasta lor.

  E clar un principiu aici…ca maturitatea spirituala nu vine odata cu varsta, nu vine cu anii si nici macar cu perii carunti. Intelepciunea vine din ascultarea de Cuvantul lui Dumnezeu.

  Noi…
  sa fim atenti sa avem o viata fara regrete..si sa nu facem umbra pamantului degeaba.

  Cu respect

  alex

 2. Alin Cristea zice:

  Valentin, cu tonul asta de mistocareala ieftina (nu am observat ironie inteligenta) esti pe drumul… bun. Cel pe care a mers Patratosu…

 3. foolfield zice:

  `Cel care a zis că bătrânețea e invetabilă, dar maturizarea opțională avea dreptate.` Chiar avea dreptate. Imbatranirea e un parcurs inevitabil doar in masura in care il parcurgem de bunavoie, fara a opune rezistenta ravagiilor ei. Maturizarea, pe de alta parte, tine si ea de alegeri. De regula imbatranim alegand constant variantele imaturitatii. Vice-versa?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s